Start Om oss Om rasen Våra hundar Valpar Foton Länkar Blandat
 
 
Rasinformation

Rasstandard
Hälsoenkät i rasen
Mönstring i rasen
Tänder

                                                    

 Om rasen

Chinese Crested Dog finns i två varianter, en hårlös och en med päls. Varianterna föds i samma kullar och den nakna varianten är genetiskt kopplad till den pälsade (powder puff, eller puff).
Beträffande kroppskonstitution är de båda varianterna lika utom vad gäller behåring, tandanlag och tassar.

Vare sig "kinesen" är naken eller pälsad är det en exotisk upplevelse att träffa denna lilla hund. Många människor fastnar för powder puffen och ryggar tillbaka vid åsynen av den nakna. Till deras förvåning visar det sig att den nakna är behaglig och mjuk att klappa och känna på. Andra fastnar direkt för den nakna och kan sedan inte tänka sig något annat.

 

Kinesens väsen
"Kinesen" är en alert och mycket intelligent hund med ett väsen som ytterligare förstärker det exotiska intrycket. Rasen är både påhittig och självständig, kombinerar man det med en uttalad flockkänsla och en vilja att vara sin ägare till lags, utom när det i kinesens ögon finns viktigare saker att ta sig för, så har man kinesen i ett nötskal.
De tycker mycket om sällskap och har gärna en rasfrände att leka med. De flesta tycker också om promenader och kan i regel gå lika långt som husse eller matte. Detta gäller dock inte vid otjänlig väderlek och om man är naken. Vid kallare temperaturer nöjer sig också den nakna med kortare rastningar. Sol däremot faller de nakna i smaken och finns en solstol ledig i trädgården eller på balkongen så tas den omedelbart i besittning. Den pälsade brodern däremot föredrar ett mer jämnt klimat så han lägger sig i skuggan bakom solstolen och avvaktar kvällspromenaden.

När kinesen själv vill, är han mycket duktig på agility och kan snabbt och felfritt ta sig runt banan. Nästa gång kan det vara annat som är av större intresse och då är kinesen totalt oförstående till aktiviteten ifråga. Många är de som vid åsynen av några kineser på promenad utbrustit "oh, titta det måste vara cirkushundar". Att roa sig själv och andra med att både dansa och gå på bakbenen är ett vanligt fenomen dessutom kan det ju vankas en godbit efter en sådan uppvisning.

Fostran
En kines behöver en normal fostran och är inte så liten och bräcklig som han kan få oss att tro. Fostran som givetvis ska ske med varsam hand ska börja från första dagen. Svårigheten med en kines är inte att han är svår att fostra utan att husse och matte tror att det inte behövs, eller ens har hjärta att säga nej till denna sköra lilla varelse.

 

Skötsel
Vad gäller skötsel, så behövs det bad ca en gång i veckan och det gäller båda varianterna. Puffarnas päls kan vara mycket olika och vid ettårs- åldern brukar valppälsen fällas och kan då vara ganska arbetsam Ett år senare har de flesta fått sin vuxna päls och de flesta blir då mycket lättare att sköta. Detta gäller dock inte alla. En powder puff kräver pälsvård och sköter man pälsen regelbundet så blir det i regel inte några större problem men ett visst intresse för pälsvård bör finnas så att det inte känns betungande.
De nakna ska också ha sitt bad och sin finputsning någon gång i veckan. I "tonåren" (vanligt med "finnar") kan även här, extra bad behövas för att hålla huden ren och smidig. Vid stark blåst eller köld behöver den nakna ha ett täcke som skydd.

Vad gäller kinesernas hälsostatus så finns ännu ingen statistik på vad som ev. kan vara genetiska problem. Det finns däremot uppgifter på att flera kineser nått över 15 årsstrecket.  


Valpköp
För några år sedan var det en explosionsartad ökning av uppfödare av
chinese crested detta har nu stabiliserats lite.
För att få kunniga och engagerade uppfödare som arbetar för en sund och trevlig ras har därför rasklubben krav på de uppfödare som önskar vara med i rasklubbens register och valpförmedling.


När Ni väl bestämt Er för att skaffa en valp så kolla runt på flera kennlar och välj en som arbetar seriöst för rasen, som Ni trivs med och känner förtroende för.

 

 

Historik

 

Det engelska rasnamnet är Chinese Crested. Det sista ordet i namnet motsvarar på svenska ungefär hårtofs eller hjälmprydnad.
Nakenhundens historia går tillbaka till förhistorisk tid. För flera tusen år sedan uppstod en mutation i Afrika, en hårlös hund som fått namnet Canis Africanis. Dessa hundar användes i avel och blev grunden till olika hårlösa raser.

Nakenhunden är alltså inte ett modernt påfund.

I en forntid kom hårlösa hundar från Afrika till Kina. Därifrån kom de till Amerika och England. Det finns ingen dokumentation om kinesen i Amerika från denna tid.

Redan under Han-Dynastin 200 f Kr - 200 e Kr hade Mandarinerna uppfödning av hårlösa hundar. Bland Aztekerna tillbads de hårlösa hundarna då de ansågs ha magisk och helande kraft på astmatiska och reumatiska sjukdomar.

Chinese Crested är alltså en mycket gammal ras och inte ett resultat av moderna tiders avel.

Den kinesiska nakenhunden, som vi känner den idag härstammar från Latinamerika och Amerika .

Redan 1870-1904 hämtades nakenhundar från Afrika, Kina, Mexico och Sydamerika för att delta som kuriosainslag på utställningar i England.
1928 ställdes en afrikansk nakenhund ut
på Cruft´s,
Ting of Helovan, ägare Mrs. Loyd.

Det var först på 60-talet som Chinese Crested blev känd ras i England. Mrs. Ruth Harris, kennel Staround, har lagt en stor del av grunden till dagens kinesiska nakenhundar. Hennes linjer ligger bakom mycket av dagens avelsmaterial i England och i Norden. 1969 bildades The Chinese Crested Dog Club i England, med första rasutställning 1974. Året efter, 1975, bildades The American Chinese Crested Dog Club. I Sverige bildades Chinese Crested Club 1991.

Den första kinesiska nakenhunden kom till Sverige på 1940-talet, men det var först 1972 som Cecilia Holmstedt importerade hundar från England och började sitt avelsarbete.

Den första kullen att födas i Sverige var den 18/9-72 hos Camilla Corcuera på Ekensbergs slott utanför Södertälje.

Pudervipporna var på denna tid inte godkända för utställning men kunde registreras och användas i aveln. Fr.o.m 1984 kan de ställas ut. Det har givit rasen en ökad populäritet, vilket är helt naturligt eftersom Powder Puff (P/P) har samma härliga mentalitet om än kanske något dämpad (i de flesta fall) jämfört med sin nakne broder. Otaliga är de som tagit vägen via Powder Puff till Naket. Puffen är ju genom sin päls mer "naturlig" och vanlig hund.

Den kinesiska nakenhunden introducerades på sin tid som den perfekta "allergikerhunden". Det har visat sig stämma i många fall, dock kan man inte utgå ifrån att alla allergiker kan klara en nakenhund. Det är ju inte enbart pälsen som är allergiframkallande.

Allergifrågan är mycket komplicerad.

 

Chinese Crested Genetik-och myt - se även klubbens sidaEn myt som florerar är att puffarna föds för att hålla sina nakna syskon varma. Det är naturligtvis helt felaktigt eftersom puffarna då de föds har en päls som är någon eller några mm lång och därmed knappast kan fungera som värmekälla.
Dessutom är det relativt vanligt att det föds kullar med enbart nakna valpar och de växer upp utan att frysa ihjäl. Anledningen till att den pälsade varianten finns är en helt annan.

Genetiken kring Chinese crested är enkel om än speciell. Varje valp får en gen från sin far och en gen från sin mor. Alla nakna hundar bär på en gen för hårlöshet och en gen för päls. Eftersom det nakna anlaget är dominant blir hunden naken.

De valpar som istället har oturen att få en naken gen från både sin far och sin mor får dubbla anlag för hårlöshet. Detta anlag är dock letalt (dödligt) i dubbel uppsättning och det innebär att dessa individer inte kan överleva. De dör kort efter befruktningen och föds alltså aldrig.

De valpar som får en pälsad gen från båda sina föräldrar blir alltså långhåriga. Om man parar två puffar kan de aldrig få nakna valpar eftersom ingen av dem bär något naket anlag.

Detta innebär att det långhåriga anlaget aldrig kan avlas bort eftersom det är en förutsättning för att de nakna valparna ska bli livsdugliga.
Följande scheman visar vad som händer när man parar två hundar av rasen Chinese crested (detta är rent teoretiskt,
utfallet i varje enskild kull kan naturligtvis variera).

En naken hund har alltid anlagen N (naken) och p (päls), (eftersom det nakna anlaget är dominant över det pälsade blir en hund med ett anlag av varje, alltid naken).
En powder puff har två anlag för päls, pp.
 

 

Naken (Np) X Naken (Np)
 

 

GEN

N

p

Utfall:
2 nakna (66%)
1 powder puff (33%)

N

NN (=letalt)
nakna anlag i
dubbel uppsättning

Np naken

p

Np naken

pp powder puff

 

Naken (Np) X Powder Puff (pp)
 

 

GEN

N

p

Utfall:
2 nakna (50%)
2 powder puff (50%)

p

Np naken

pp powder puff

p

Np naken

pp powder puff

 

Powder Puff (pp) X Powder Puff (pp)
 

 

GEN

p

p

Utfall:
4 powder puff (100%)

p

pp powder puff

pp powder puff

p

pp powder puff

pp powder puff